Tanulj nyelveket – játszva!

2014.Dec.15

A nyelvtanulás sokaknak okoz nehézséget. A Duolingo, az Internet legismertebb és legkedveltebb ingyenes nyelvtanulási szoftvere, a küzdelmes magolás helyett a játékra szavaz – így éri el, hogy szinte észrevétlenül legyünk egy új idegennyelv mesterei!


A szoftver 2014. január 30-a óta elérhető a nagyközönség számára a www.duolingo.com oldalon. A Duolingón jelenleg még csak angolul tanulhatunk magyar nyelven, de a fejlesztők ígérik, ez a jövőben változni fog – aki azonban bír már egy másik nyelvet is, az bátran nekivághat más nyelvek elsajátításának is.

A weboldal sikerességét az is bizonyítja, hogy az indulás után egy hét leforgása alatt több, mint százezer felhasználó regisztrált be rá. Amerikai egyetemek tanárai szerint a Duolingo 34 órányi használatával egy első éves szemeszter több, mint 130 órás kurzusának megfelelő írás-olvasási szint érhető el. 2013-ban a Duolingo megnyerte az ,,Év alkalmazása” és a Google “Legeslegjobb”-ja díjat. 2014-ben pedig a TechCrunch minősítése szerint a „legjobb oktatási startup” lett.

A Duolingo főként írásos feladatokra, hallás utáni szövegértése, valamint kis mértékben beszéd gyakorlására helyezi a hangsúlyt. A felhasználók minden egyes sikeresen teljesített lecke után ,,készségpontokat” kapnak. Egy készséget a program akkor minősít elfogadottnak, ha a felhasználó az összes hozzá tartozó leckét elsajátította. Az első leckében négy élet áll rendelkezésre, a továbbiakban már csak három. Ha a felhasználó elveszti az összes életét, újra kell kezdeni a gyakorlást.

Ösztönzésként a fejlesztők kitaláltak egy funkciót, melynek segítségével a használók be tudják állítani a napi célt, azaz az elérni kívánt pontok mennyiségét. A program kínál ezen felül szintugró tesztet azoknak, akik nem érzik szükségesnek, hogy minden leckét egyesével csináljanak meg. Részt lehet venni szövegek fordításában, akár csak egy-egy mondat erejéig is.

A regisztráció nagyon egyszerű; csupán e-mail cím és jelszó szükséges, de lehetőség van Facebook vagy Google fiókkal is bejelentkezni. A programon belül a felhasználó beállíthatja saját adatlapját, képet tölthet fel, vagy akár meghívhatja barátait, akikkel egy fórum segítségével beszélgethet is.

Témák:

Kategória: