Pörgesd fel az agyad! – Tanulást segítő ételek

2014.Dec.15

Vizsgázáskor mindig kikészítettem magam elé egy kis csokit – legális bűnözés, csakis a jó teljesítmény kedvéért. ???? De vajon igaz-e, hogy kedvenc édességünk a legjobb agyserkentő, vagy valami mást nassoljunk, ha könnyedén szeretnénk új tudást elsajátítani?


A csokoládé valóban nem rossz választás, nemcsak a benne található antioxidánsoknak köszönhetően, de koffein és cukor tartalma is felpörgeti az embert. A koffein – melyet ugye a kávéban, teában is megtalálunk – ébren tart, és segít a koncentrálásban, de túlzott bevitele éppen ellenkezőleg hat, idegessé tesz. A cukor, egész pontosan a glükóz, kifejezetten serkenti a memóriát – túlzott fogyasztása azonban itt is súlyos gondokhoz vezethet.

Az agy megfelelő oxigén ellátásáért a vas felel, vashiány esetén nincs esélyünk csak leverten lapozgatni a könyvet – ilyenkor érdemes egy kis vörös- vagy vadhúst enni, máris jobban tudunk figyelni.

Ha egészségesebb formában szeretnénk tanulási képességeinket fejleszteni, érdemes a csonthéjasok, a fekete áfonya és a halak felé fordulni. Az utóbbi magas omega-3 zsírsav tartalmának köszönhetően fokozza az agy működését. Ez az összetevő egyébként nemcsak a szellemi frissesség megőrzése érdekében hasznos, de a szívünkről is gondoskodik. A csonthéjasok közül különösen a mogyoró az, ami antioxidáns E-vitaminjainak köszönhetően fellép a lassú agysejtek ellen. Minden hasznos étel közül kiemelkedik a fekete áfonya, melyet szupertápláléknak tekinthetünk, ami egyrészt nagyban segíti a tanulást, másrészt olyan időskori panaszokkal is hatékonyan veszi fel a küzdelmet, mint az Alzheimer-kór vagy a demencia.

Témák:

Kategória: