„Több világban lehetek otthon” -Interjú Baracsi Ferenccel

2013.Dec.13

Honnan jött az ötlet, hogy csinálj egy vállalatirányítási rendszert Magyarországon?

Belecsöppentünk ebbe az egészbe, az eleje nem volt tudatos.  Lelkes fiatalok voltunk, iskola után egyből kaptunk megbízásokat és nagyon hamar kiderült, hogy ezt élvezzük, és jól is csináljuk.  Húsz évvel ezelőtt a rendszergazdaként dolgozó ismerőseink kötöttek össze minket olyan ügyfelekkel, akiknek vállalatirányítási rendszerre volt szüksége.  Az elején nagyon sokáig csak egyedi programokat csináltunk, és egy idő után egyre több azonos helyzetre készültek ugyanolyan modulok. Ezekből állt össze egy rendszer, amit már általános helyzetekre lehetett alkalmazni. Ilyen pl. a számlázás, a vevőnyilvántartás – egy cégen belüli standard dolgok. Ez az alap, amikor pedig egyedi megoldásokra van szükség, akkor azt megcsináljuk úgy. Nem önmagában az a cél, hogy a rendszert úgy, ahogy van eladjuk, majd azt alakítgassuk át a vevőnek, hanem hogy ha kell, egyedi modulokat hozzunk létre a programban. Speciális igény esetén speciálisat kell csinálni! Így a végén minden rendszer egyedivé válik, egyik sem az a „standard, normál rendszer”.

Azt mondtad, inkább csak belecsöppentél ebbe a munkába. Eredetileg mi szerettél volna lenni?

Főiskola után az FKF Zrt Forgalomtechnikai Főosztályára kerültem. Ez a csapat a budapesti közlekedés irányításával foglalkozik, de a céget a szemétszállításról és a takarításról ismerik a legtöbben. Azóta is ők az egyik legnagyobb partnerünk, most BKK Közút néven. Édesapám kiskoromban mindig azt mondta, hogy: „Ha nem tanulsz fiam, kukás leszel!”. Itt elhangzott, hogy tanultam, de mégis kukás lettem. ????

Rendben, most visszatérünk a vállalatirányítási rendszerekhez… ???? Van kedvenc modulod?

Nincs olyan, hogy kedvenc modul vagy ügyfél: szerencsére nagyon széles spektrumon dolgozunk! A „kedvenc” mindig az, amelyiken éppen dolgozunk. Mindegyik cégnél van valami egyedi, amin gondolkozni kell, és nagyon jó érzés, amikor valamit jól sikerül kitalálni!

Mit szeretsz legjobban a munkádban?

Sokféle témakörben dolgozunk és így különböző cégek életét és működését ismerhetjük meg. Ezen keresztül pedig sok emberrel ismerkedhetek meg, beszélgethetek velük – ez a legjobb benne! Amikor egy új projekt elindul, elkezdik megmutatni, hogy mit hogyan csinálnak az adott vállalatnál. Lehet ez egy gyár, aminek a működésével ismerkedhetek meg, vagy egy kereskedő cég, mindenhol megvannak az egyedi és speciális dolgok – így több világban lehetek otthon, és ez nagyon izgalmas.

Amikor egy új területtel ismerkedünk, annak a működését hetekig, hónapokig tanuljuk. Amikor egy partnerrel beszélgetünk, ő nem egy kész programot mond el, hanem azt, hogy mit csinál, mire keres megoldást, mik nála a kihívások. Ahogy az ügyféllel a gyakran felmerülő problémákról beszélgetünk – akár szerződések rendszerezéséről, vagy hatalmas daruk acélszerkezeteiről –, ezt le kell fordítani úgy, hogy ebből egy folyamatot lehessen felépíteni, amelyben adatokat is lehet majd kezelni. A programozó számára egy-egy adott projekt vezetője lefordítja az ügyfél igényeit, ő ebből tud dolgozni. Az elkészült rendszernek minden rendszeresen felmerülő kérdésre, problémára megoldást kell tudnia adni. Olyan beruházásnak kell lennie, ami visszahozza az árát (ugyanúgy, ahogy bármilyen eszköznek). A rendszereink ezt egy éven belül teljesítik, így érdemes folyamatosan új területeket lefedni és ezzel a hatékonyságot növelni, és ehhez minden cégnél más és más terület jelenti a kulcsot.

Mit vártok 2014-től?

A csapatot szeretnénk tovább építeni. Idén számos új projektünk indult, és ezt nagyon élvezzük. Egy nyári délutánon több partnerünk részvételével ünnepeltük meg a 15. születésnapunkat, nagyon jól éreztük magunkat. 2014-ben ugyanezen az úton szeretnénk tovább haladni, és a régiek mellett minél több izgalmas új projektbe kezdeni!

Témák:

Kategória: